top of page

Hem observat tots el videos sobre els filòsofs i hem tret unes conclusions.

 

SÈNECA:  Sèneca ens diu, pel que fa a la felicitat, que tot i que tota la humanitat desitja ser feliç, les persones són cegues per saber què és el que les fa feliços i que com més la busquen més l'allunyen.

 

EPICUR: Per Epicur la finalitat de l'existènciaésaconseguir una vida feliç, aixòs'aconsegueixmitjançant el plaer i la missió de la filosofia és tractar d'evitar tots els obstacles que puguin impedir aquesta fita i mostrar el camí per assolir-la.

 

ARISTÒTIL:Aristòtil creuque la felicitatésl'objectiuprincipal de totes les persones. Ara bé, el problema està en comdefinimaquestestat de completbenestar. Resumint, per a Aristòtilla felicitatconsisteix en l'activitat de la intel·ligènciasegons la virtut que li éspròpia; és a dir, el pensament.

 

TOMÁS D’AQUÍ: La conceptua com un bé, que ja Aristòtil definia com "allò a que totes les coses tendeixen. El comentarista adverteix que "ha de considerar-se que dos són els principis dels actes humans: l'intel·lecte o raó i la gana, que són principis que mouen.

 

KANT: La defineix com "L'estat d'un ésser racional al món, al qual, en el conjunt de la seva existència, li va tot segons el seu desig i voluntat".

 

JOHN STUART MILL: La Felicitat és l'única finalitat suprema per a l'ésser humà, i John Stuart Mill ho justifica considerant que l'única evidència per afirmar que alguna cosa és desitjable és que la gent la desitja.

 

BARUCH SPINOZA: En Spinoza, la virtut és el camí cap a la felicitat, en efecte, la virtut consisteix a viure d'acord amb l'enteniment, l'objectiu és augmentar el nostre coneixement i comprensió de la naturalesa. D'aquí se segueix, que la ment viu d'acord  i en recerca del que és bo per a nosaltres.

 

FIEDRICH NIETZSCHE:  Per a Nietzsche, la felicitat (comunament entesa) és un camí inventat per aquells que menteixen i que és imposat. La felicitat no és una cosa externa, cosa que es descobreixi fora de l'home. No és un mandat, pot ser, en donat cas, només una recomanació, que depèn de la nostra voluntat de fer o no, però mai una norma.

 

JEAN PAUL SARTRE:  "Felicitat no és fer el que un vol, sinó voler el que un fa" aquesta  frase tanca una mica del que ens oblidem molt sovint, la importància d'estar a gust amb el que tenim, el que fem, el que podem ser.

 

JAVIER SÁDABA:  La felicitat té l'objectiu de viure bé, però si un pren distància i l'estudia s'adona que té moltes ombres. Es pot negociar amb la felicitat. Se la pot estudiar molt malament si no ens adonem que es pot viure relativament bé en una zona del món mentre que l'altra està envoltada de misèria. És a dir, la felicitat és una illa que està enmig d'un món ple de fam i guerra.

 

ZYGMUT BAYMAN: "La felicitat és el goig de superar moments infeliços. Sense conflicte nostra vida seria avorrida"

bottom of page